SATSING PÅ DEAFLYMPICS 2025 I JAPAN

Postet av Nordre Follo Orientering den 23. Apr 2023

Det er ingen spøk å kvalifisere seg til Deaflympics! Leif Foss, som vanligvis løper i H40, løp i H21E både lørdag og søndag forrige helg i Sarpsborg, så da måtte vi spørre ham hvorfor han vil seg så vondt! 

- Kort og greit fordi orienteringsforbundet har definert noen løp frem til sommeren som uttaksløp. Målet er VM i orientering for døve i månedsskiftet august/september som avholdes i Stockholm, men målet på lang sikt er jo Deaflympics (OL for døve) 2025 i Japan, og langdistanse er det jeg egentlig satser på.

Mellomdistansen på lørdagen, er jo en ting, men hva med 14 km langdistanse på søndag? Det måtte jo være sykt hardt?

- Det var bløtt og tungt også på lørdagens 5,8 km, og det oppsummerer vel hele løpet! Jeg er trønder og burde være ekspert på å løpe i myr, men har nok bodd for lenge sør-på :-). Ellers masse detaljer å holde fokus på hele tiden, kupert terreng med mange koller å holde kontroll på i tillegg til å holde riktig høydekurve. Liten slurv på 4.post (passerte 15 meter unna første gang), ellers egentlig greit nok, bare at jeg ikke løper fort nok, og kaster bort en del tid på å dobbeltsjekke kartet hele tiden.

Men hvordan overlevde du søndagens langdistanse? Jeg ble lettet da jeg så deg trygt i mål på live resultatene.

- 14 kilometer i orientering er langt! Knapt nok en sti å løpe på, her måtte man følge med hele tiden. Og med lite bruk av 15 000 kart er det litt uvant i starten, holdt på å hoppe over 2.post, kom nesten til 3.post før jeg innså tabben. Mye småslurv frem til 6. post, bom på 7.post (løp rett øst, og ikke nord-øst fra sjette-posten). Stort sett midt i alle postene etter det (liten slurv på 10.post). Som mange andre nordmenn løper jeg uten å bruke kompasset, men leser terrenget. Brukte kompasset mye mer aktivt etter 8.post. burde gjort det hele løpet for å unngå dobbeltsjekkinga av kart hele tiden.

Du fokuserer på orienteringen og tidstapet, men jeg løp selv denne dagen og var tom etter 3,5 km. Det var et tungt terreng, var det ikke?

- Knehøy lyng, tett skog, en del tynningshogst og våte myer i tillegg til kupert terreng krever sitt, ja! Og det skulle jeg virkelig få kjenne på! Holdt jevn fart de første 10 km, så en tyngre periode før jeg ble fullstendig næringstom på vei mot post 16. Da gikk jeg over i skilpaddemodus! Veldig fristende å gi seg ved passering arena, men man må jo fullføre :-)  Krampa kom på vei mot post 20!

Skilpaddemodus er velkjent, ja, men her viste du viljestyrke, Leif! Så hva ble tiden?  

- Brukte 3 timer, nesten akkurat dobbelt så lang tid som vinneren. Men jeg er fornøyd med å fullføre, og med tanke på at jeg slurvet en del og gikk i flere kilometer kunne det vært mye verre :-) Fin trening! Og, gøy med lange løp :-) Må ta med en gel eller to neste gang i baklomma.

Og hva lærte du av dette? 

- Tja, notis til meg selv, bruk kompasset mye mer aktivt, selv på mellomdistanse og ta bilen med automat neste gang! Å få krampe mens man girer er ikke å anbefale :-D 

 Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.