Ny på orienteringsløp?

Postet av Jon Bingen Sande den 3. Mai 2023

Har du lyst til å være med på o-løp, men er usikker på hva det innebærer? Her får du en guide til følgende temaer:

 • Hvem kan og bør være med på o-løp?
 • Når bør du prøve deg på o-løp?
 • Konkurranseformer
 • Hvilke løp bør du være med på?
 • Valg av klasse og nivå
 • Påmelding på o-løp
 • Hva bør du ha med på o-løp?
 • Hva skjer på o-løp?

NB: Hvis du er helt fersk nybegynner anbefaler vi deg å lese dette innlegget som gir deg svar på enda mer grunnleggende spørsmål.

Hvem kan og bør være med på o-løp?

Alle kan være med på o-løp! På de aller fleste konkurransene finnes det klasser med alle ferdighetsnivåer, fra nybegynner til erfaren, og for alle aldre. 

Å ta steget fra å være med på de ukentlige treningene til å delta på o-løp har flere fordeler: 

 • Nye terreng og naturtyper: Du får erfare andre terreng og naturtyper enn vi har her i Nordre Follo. Det gøy og spennende!
 • Bli kjent: Du får mulighet til å bli kjent med andre o-løpere fra andre klubber
 • Lære: Du får enda bedre mulighet til å lære av andre. En av de viktigste måtene å bli en bedre o-løper på er å diskutere med andre i etterkant av løp. Hvor løp de andre? Hva gjorde dere bra? Hvilke feil gjorde dere og hva kunne dere ha gjort annerledes? Ved bruk av Livelox får du mulighet til å sammenligne dine egne veivalg med de fleste andre som løp samme løype som deg.
 • Måle seg med andre: Du får mulighet til konkurrere med andre. Det kan gi et ekstra spenningsmoment og motivasjon til å trene og forsøke å bli en enda bedre o-løper. 
 • Få premie: I de yngste klassene (opp til 12 år) får som regel alle premie. I alderen 13-16 får som regel en tredjedel av de startende premie.

Hvis du synes at punktene over gir mening for deg, bør du vurdere å bli med på o-løp!

Når bør du prøve deg på o-løp?

Når du er klar for det! Det kan kanskje virke litt "skummelt" første gang, men du blir raskt en rutinert konkurranseløper. 

Som nevnt over er det som regel løyper for alle ferdighetsnivåer, også for helt ferske nybegynnere

For de yngste er det viktig at en voksen er med og passer på underveis. Dette kalles å "skygge" og er helt vanlig og anbefalt. Barna bør "skygges" helt til de er så trygge på seg selv og egen orientering til at de kan løpe på egen hånd og kan klare å finne tilbake selv om de har bommet og løpt feil.

Konkurranseformer

De fleste konkurranser skjer i skogen, men enkelte konkurranser skjer i parker og byområder.

Konkurransene kan ha ulike distanser, og vi skiller mellom sprintmellomdistanselangdistanse og ultralangdistanse. Spring arrangeres stort sett i parker og byområder, mens de øvrige distansene først og fremst skjer i skogen. 

I tillegg til individuelle orienteringsløp har vi også stafetter, der løpere på samme lag løper ulike løyper etter hverandre, og det laget som kommer først i mål vinner. 

Orientering kan også gjøres når det er mørkt. Da kalles det nattorientering, som krever at man har på seg en god hodelykt. Nattløpene arrangers først og fremst om vinteren, tidlig på våren og om høsten, og de passer best for litt mer erfarne løpere.

Hvilke løp bør du være med på? 

Det er opp til deg hvilke løp du er med på. Du kan være med på noen få, og hvis du blir ivrig kan du nok klare å finne o-løp å være med på hver eneste helg hele sesongen.

Du finner en fullstendig oversikt over alle orienteringsløp i Norge på orienteringsforbundets terminliste  eventor.orientering.no

For nybegynnere bør de første o-løpene være nærløp som Follo-karusellen. I tillegg finnes det enkelte løp som er spesielt rettet mot barn, som for eksempel Råtasskonkurransen og Troll-natta.

Ellers pleier Nordre Follo Orientering å komme med anbefalinger om hvilke løp medlemmene bør prioritere (se årshjulet og nyheter på klubbens hjemmesider). På disse løpene vil du som regel finne andre klubb-medlemmer.

 Noen av de vanligste løpene som anbefales er:

 • Vårløpøpene i Østfold: SOLrenningen, Lørdagskjappen og Smaaleneneløpet. Dette er ganske store løp som trekker til seg folk fra hele landet. 
 • O-festivalen: Det er Norges største o-løp og arrangeres av ulike klubber og i ulike deler av landet  fra år til år.
 • Blodslitet: Dette løpet arrangers hvert år i Fredrikstadområdet, har noe lenger løyper enn vanlige o-løp, og er svært populært. 
 • Trimtext-cup. Dette er en cup bestående av regionale o-løp i Oslo og Akershus som arrangeres for ungdom i alderen 13 - 16 år
 • Kretsmesterskap
 • Hovedløpet - "Norgesmesterskap" for ungdom i alderen 14 til 16
 • Høstløpet -  regionalt løp som Nordre Follo Orienterings arrangerer 
 • Ås by Night & Fog: Dette er en cup som går i løpet av vinterhalvåret, fra November/ desember til April. Disse konkurransene skjer når det mørkt og er rettet mot mer erfarne løpere.
 • Morgenfrisk i Follo: Dette er en cup arrangert av Nordre Follo Orientering som er rettet mot mer erfarne løpere. Det finnes ikke nybegynnerløyper. Løpene kan man gjøre når man vil, og deltakelse og resultater registreres ved opplasting av GPS-spor i Livelox.

En del orienteringsløp tar form av stafetter. Da løper du på lag med andre. Dette er noen av de stafettene som Nordre Follo Orientering forsøker eller ønsker å stille lag i:

 • Kvistkvaset - tradisjonsrik stafett som arrangeres av Ås-NMBU orientering
 • Kretsmesterskapene i sprintorientering og i skogsorientering
 • Jukola-stafetten i Finland
 • Ungdommens Tiomila i Sverige

For barn og unge arrangeres det også egne orienteringsleirer:

 • O-Troll-leir: Arrangeres av klubber i Oslo og Akershus Orienteringskrets og er for barn i alderen 10-12 år.  
 • O-landsleiren: Landsleier for ungdom i alderen 14-16 år. 
 • Kretssamlinger: Arrangeres for ungdom i alderen 13 -16 år. 

For de aller ivrigste orienteringsløpere kan det også være aktuelt å kombinere orientering med ferie og dra på orienteringsturer til andre land. En populær konkurranse er O-ringen i Sverige som går over 5 dager. I 2022 hadde O-ringen 18 600 deltakere i alle aldre og på alle ferdighetsnivåer.

Valg av klasse og nivå

Hvordan velge: Hvilken klasse skal du løpe? Hva du bør velge avhenger av ferdighetsnivå, alder, kjønn, og fysisk form. Første gang du melder deg på er det lurt å snakke med en av trenerne i klubben. En generell anbefaling er at du melder deg på klasser med et vanskelighetsnivå du er komfortabel med og som du har løpt i før, på trening. Det er på de ukentlige treningsløpene til Nordre Follo Orientering at du bør utfordre seg selv med litt vanskeligere løyper enn du er vant med. 

Ferdighetsnivå: På de fleste o-løp finnes det klasser på både N-, C-, B- og A-nivå. Les mer om de ulike nivåene her

Kjønn og alder: Klasse avhenger også av kjønn og alder. D-klassene er for damer, mens H-klassene er for herrer. Klassenes alder angis også, slik at klassen D11-12N, for eksempel, er for jenter, som er nybegynnere i alderen 11 til 12 år. Er du gutt, 15 år og nybegynner, bør du melde deg på i klassen H13-16N. D75 er for damer eldre enn 75 år.

Fysisk form: Fysisk form varierer. Derfor finnes det ofte også klasser med varierende lengde, for eksempel kort og lang. 

Åpne klasser: I flere konkurranser finnes det også "åpne klasser" der man kan melde seg på samme dag som løpet går, og da kan man også starte når man vil. Det er  praktisk hvis man også skal "skygge" yngre løpere, for da kan man løpe selv når det passer etterpå. Åpne klasser blander gjerne kjønn og aldersgrupper, men det gjøres forskjeller på ferdighetsnivå og lengde. 

Påmelding på o-løp

Alle o-løp benytter seg av online påmelding i Eventor (eventor.orientering.no). 

 • Registrer bruker: I Eventor trenger alle løpere en egen bruker. Registrer deg først som ny bruker før du melder deg på.
 • Link for påmelding finnes i invitasjonen til det aktuelle løpet. Denne finner du ved enten å klikke deg videre fra Terminlisten eller ved å søke på løpets navn eller arrangørklubb. I invitasjonen får du i tillegg til påmeldingslink og påmeldingsfrist også vite hvor løpet går, når første start er, klasser, løypelengder, avstand til samlingsplass og start etc.
 • Selve påmeldingen: Når du skal melde deg på et løp klikker du på “Påmelding” i valgt arrangement. Du velger så klubb fra en meny, og blir deretter bedt om å skrive inn navn og brikkenummer, samt velge klasse. 

Brikke: Merk at det finnes ulike typer elektroniske brikker og du må melde deg på med den brikketypen som benyttes. I Norge benyttes vanligvis én av to typer brikker:

 • Løperbrikken er den aller vanligste på de fleste o-løp og på treningene til Nordre Follo Orientering. Løperbrikken krever at du legger brikken ned på postenheten for at "stemplingen" din skal registreres. Dersom du ikke har egen løperbrikke så har klubben noen brikker å låne ut til nye løpere. Dette må være ordnet før du kan melde deg på løpet. Etterhvert bør du kjøpe din egen brikke.
 • emiTag-brikken er touch-free og det holder å bevege brikken nær postenheten. emiTag er i ferd med å bli mer og mer vanlig på o-løp. Dersom du skal være med på et løp der det benyttes emiTag har du mulighet for å låne en emiTag-brikke av klubben. Enkelte løpere har kjøpt sine egne emiTag.

Dersom du har både en løperbrikke og en emiTag-brikke kan du legge begge to inn i Eventor. Da vil Eventor automatisk melde deg på med riktig brikke hver gang du melder deg på et løp. Les mer om brikker her.

Påmeldingsfrist: De fleste løp har påmeldingsfrist noen dager før løpet, for eksempel på mandag kveld hvis løpet går på lørdag. Noen løp har også "early bird" registrering flere måneder i forveien, som er billigere. Dersom du har problemer med å melde deg på løpet ta kontakt med en trener.

Etteranmelding: Dersom du har glemt å melde deg på til et løp innen påmeldingsfristen, kan du etteranmelde deg. Fristen for etteranmelding er noe senere enn ordinær påmeldingsfrist, og startkontingent er noe høyere på grunn av etteranmeldingsgebyr. Etteranmelding gjør du på samme måte som beskrevet ovenfor. Dersom du er sent ut med å melde deg på er det et godt alternativ å melde seg på i åpen klasse, for der er det ikke etteranmeldingsgebyr.

Startkontingent: 

 • Startkontingent og evt. gebyrer for leie av brikker e.l. forskutteres av klubben som sender deg et oppgjør i slutten av sesongen for alle o-løpene du har deltatt i. 
 • Klubben dekker startkontingenten til ungdom, juniorer og studenter til alle løp i Norge. 
 • For sesongen 2023 dekker også klubben startkontingenten for voksne opp til totalt 2500 kroner. 
 • Dersom du etteranmelder deg, må du selv betale etteranmeldingsgebyr. For barn og ungdom dekker klubben også etteranmeldingsgebyr, men vi oppfordrer alle til enten å melde seg på i tide eller melde seg på åpne klasser.
 • Det er viktig at du deltar hvis du har meldt deg på o-løp, siden klubben også får regning for påmeldte som ikke har løpt. Men det er selvsagt lov å bli syk.

Hva bør du ha med på o-løp?

 • Løpstøy. Mange løper i klubbens egen løpsdrakt, men annet egnet løpstøy kan selvsagt også brukes. NB: Heldekkende benklær er påbudt (dvs lang bukse eller knebukse og lange strømper/o-legger. Shorts er ikke tillatt!). Årsaken er at bena skal være tildekket for å unngå sårskader. Løpstøy kan kjøpes via klubben. Se klubbens hjemmeside for kontaktperson og utvalg/priser.
 • O-sko eller andre løpesko. O-sko er det beste å løpe med i skogen, men så lenge du løper nybegynnerløyper som går mest på sti, er joggesko også godt egnet.
 • Kompass (les mer om kompass her)
 • Brikke (les mer om brikker her)
 • Sikkerhetsnåler: Dersom løpet du deltar i benytter startnummer bør du ta med sikkerhetsnåler for festing av startnummer.
 • “Våtklut”. Det er sjelden mulighet for å dusje etter et løp. Ta derfor gjerne med en våt klut, termos med varmt vann, klut og håndkle, eller lignende slik at du får vasket deg etter løpet.
 • Skifteklær: Varme klær til å ha på etter løpet. Gjerne votter og lue selv på sommeren! Regntøy og gummistøvler hvis værforholdene tilsier det.
 • Mat og drikke. På løp er det stort sett mulig å kjøpe pølser, vafler, kaker og lignende, samt varm og kald drikke.
 • Stol: Klappstol, stolsekk, sitteplate eller noe annet å sitte på.

Hva skjer på o-løp?

Før avreise

 • Lese PM (latin, forkortelse for “pro memoria” som betyr “noe å huske på”). I PM-et står det viktig informasjon om løpet og for eksempel hvor langt det er til start, samt kart som viser hvor du må gå for å komme til start. PM vil du de siste dagene før løpet finne på løpets side på Eventor, evt. finner du en link til PM fra Eventor. 
 • Pakke

Avreise

Til de fleste løp er du avhengig av å reise med bil. Avtal gjerne med noen andre i klubben om når og hvor du skal kjøre.

Hvordan finne fram til løpet?

I innbydelsen for løpet vil det stå hvor samlingsplass for løpet er, samt hvor det vil være skiltet fra. Herfra vil det være merket til parkering med oransje/hvite o-poster eller skilt. I Eventor finner du ofte GPS-link til Google kart.

Parkering

Parkering er ofte på en åker eller eng. Noen ganger må du betale for parkeringen (ca. 50 kr). Fra parkeringsplassen er veien til samlingsplass markert med bånd. Ofte kan det være et stykke å gå. 

Samlingsplass

Samlingsplass er det stedet der selve arrangementet foregår. 

Når du kommer til samlingsplass, ser du etter andre fra klubben og setter deg sammen med dem. 

Ved regnvær og/eller vind setter klubben opp et telt slik at vi slipper å bli våte. 

Veien til start, toaletter og evt. dusj er markert fra samlingsplass. 

På samlingsplass er det muligheter for å kjøpe mat og drikke. Noen ganger, på litt større løp, er det salg av orienteringsutstyr som kompass, o-sko og løpstøy.

Lagspose, nybegynnerkart og PM

De klubbmedlemmene som kommer først til løpet, henter klubbens “lagspose” i informasjonen.  

 • Kart for barn under 13 år: Er du under 13 år (t.o.m. 12 års klassen) eller løper i en nybegynnerklasse (“N”), får du kartet ditt i lagsposen på samlingsplass. 
 • Backup-lapper til løperbrikke: Av og til finner du gule “backup-lapper” for løperbrikkene. Normalt deles imidlertid disse ut på start. Backup-lappene festes til løperbrikken, med den gule siden ut, og er til hjelp dersom brikken mot formodning skulle slutte å virke under løpet (lappen blir gjennomhullet av “pinner” i stemplingsboksene på postene). 
 • Evt. startnummer: I lagsposen ligger det startnummer hvis det skal brukes.
 • PM: Lagsposen inneholder noen ganger også et PM.
 • Evt. leiebrikke: Har du bestilt leiebrikke, får du den også. 

De klubbmedlemmene som kommer først setter opp klubbens vimpel, slik at det blir lett å finne hverandre. Dersom det er regn eller sterk vind setter de gjerne også opp klubbteltet. 

Startlister

Noen dager før løpet blir startlister for løpet lagt ut samme sted som invitasjonen til løpet. Du finner startlister på Eventor.

Til start

Startsted: Av og til er det ulikt startsted for ulike klasser. Sørg for at du følger merkebåndene som fører til din start. 

Vær ute i god tid: Noen ganger kan det også være langt å gå til start. Vær ute i god tid! Sjekk PM på forhånd for å se hvor langt det er til start og hvor lang tid du trenger for å komme deg dit.

Det er vanlig å beregne at man skal være på samlingsplass 45-60 minutter før man starter. 

Huskeliste før start:

 • Ta med kompass
 • Ta med brikke
 • Ta med evt. postbeskrivelsesholder hvis du har det
 • Knyte skoene dine skikkelig, så du ikke må stoppe opp og knyte underveis. 
 • Hvis du har fått kart i lagsposen må du ta med dette også.

Starten

På starten vil du ofte finne backup-lapper til løperbrikke, som nevnt over. 

Vente til det er din tur: Ved start er det en tavle som viser klokkeslett. Når din starttid kommer opp, går du frem til “båsen” som er merket med den klassen du skal løpe. Da er det vanligvis tre minutter til du skal starte. 

Gå inn i båsen: Når det har gått ett minutt kan du gå inn i neste bås. Brikkenummer kontrolleres. De som ikke har fått kartet i lagsposen på samlingsplass, får kartet i startøyeblikket. Det er alltid arrangører på start som kan hjelpe deg! 

Fri start: Løpere i klasse N-Åpen har såkalt fri starttid og kan starte når de selv ønsker. På starten henvender de seg i båsen der det står N-åpen og kan starte så snart navn og brikkenummer er sjekket. Andre åpne klasser har også ofte fri start.

Kartet - med løype og postbeskrivelse

Løypen: På kartet er hele løypen tegnet inn, som regel med lilla farge.

 • Starten er illustrert med en trekant, △. Noen ganger er det merket en kort løype fra startstedet til en startpost. Da viser trekanten på kartet hvor startposten ligger.
 • Postene er illustrert med ringer, ◯, de er nummerert. Postene må tas i riktig rekkefølge og du starter med nummer 1. På kartet rekkefølgen vist som streker mellom postene.
 • Mål er illustrert med to ringer inni hverandre, ◎. 

Postbeskrivelser: På kartet er det trykket en postbeskrivelse, men den finnes også løs ved starten for den som vil ha beskrivelsen på armen i en postbeskrivelsesholder. 

Se her for mer informasjon om kart, løyper og postbeskrivelser.

Postene

På posten: På hver post finnes en oransje og hvit postskjerm og en postenhet med et nummer.

Kontroller at det er riktig nummer på posten! Det er gjerne mange poster i skogen, og hvis du ikke har løpt helt riktig er det alltid en risiko for at du er på feil post. Derfor må du kontrollere nummeret på postenheten opp mot koden du ser på postbeskrivelsen.

"Stempling":

 • Ved bruk av løperbrikken vil postenheten sitte på en stemplingsbukk. Du stempler med løperbrikken ved å legge den nedi postenheten. 
 • Hvis det benyttes emiTag "stempler" du ved å holde emiTag-brikken nær postenheten. Les mer om brikker og postenheter her.

Mål

Merket løype til mål: Det siste stykket fra siste post til mål er vanligvis merket løype (markert med bånd i terrenget). 

Husk å stemple i mål:

 • Når du kommer i mål må du huske å stemple med brikken. 
 • Selv om du ikke har vært på alle postene må du stemple i mål slik at arrangørene vet at du har kommet inn fra skogen.

Etter at du har kommet i mål

Brikkelesing: Etter målgang skal du lese ut brikken, slik at tiden din blir registrert. Utlesestasjonen finns ofte rett ved mål eller på vei til drikke. Du vil få en strekktidslapp, som kan benyttes til å sammenligne strekktidene dine med andre i samme løype. 

Vask og klesskift:

 • Det blir fort kaldt når du slutter å løpe. Skift derfor til tørt tøy så raskt som mulig. 
 • Er det dusj på samlingsplass går det an å bruke denne. Hvis ikke kan du vaske deg med en våt klut som du tar med hjemmefra (“våtklutmetoden”). 

Resultatlister på Eventor: Resultatlister og strekktider publiseres vanligvis på Eventor. Du finner link til resultatene fra løpets side på Eventor. I klassene til og med 10 år og i klassse N-åpen publiseres resultatlister uten rangering.

Strekktider på Eventor: I tillegg til å se sluttider kan du da også sammenligne strekktidene (tiden mellom to poster) dine med konkurrentenes. Det kan være svært spennende å studere tidene på hvert strekk og se hvor store bommene faktisk var! 

Premieutdeling

Når alle i din klasse har kommet i mål, er det premieutdeling til de som har løpt raskest. 

I N-åpen og D/H9-10 kan du som regel hente premien med en gang du har kommet i mål. 

I de yngste klassene (t.o.m. 12 år) får alle en premie. Noen ganger kan en også i disse klassene hente premiene med en gang. 

I klassene 13 til 16 år får vanligvis en tredjedel av de startende premie. Det er bare få ganger at voksne får premie.

 


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.