Huskeliste for deg som er ny på orienteringsløp
Når man er ny i orientering er det en del å huske på. Her finner du en oversikt over:
- Hva du bør ha med på o-løp
- Hva som skjer på o-løp
Hva bør du ha med på o-løp?
- Løpstøy. Mange løper i klubbens egen løpsdrakt, men annet egnet løpstøy kan selvsagt også brukes. NB: Heldekkende benklær er påbudt (dvs. lang bukse eller knebukse og lange strømper/o-legger. Shorts er ikke tillatt!). Årsaken er at bena skal være tildekket for å unngå sårskader. Løpstøy kan kjøpes via klubben. Se denne siden for kontaktperson og utvalg/priser.
- O-sko eller andre løpesko. O-sko er det beste å løpe med i skogen, men så lenge du løper nybegynnerløyper som går mest på sti, er joggesko også godt egnet.
- Kompass
- Brikke. Husk sjekk PM for hva slags brikke du skal ha med, løperbrikken eller emiTag (se her for forskjell på løperbrikke og emiTag).
- Sikkerhetsnåler: Dersom løpet du deltar i benytter startnummer bør du ta med sikkerhetsnåler for festing av startnummer.
- “Våtklut”. Det er sjelden mulighet for å dusje etter et løp. Ta derfor gjerne med en våt klut, termos med varmt vann, klut og håndkle, eller lignende slik at du får vasket deg etter løpet.
- Skifteklær: Varme klær til å ha på etter løpet. Gjerne votter og lue selv på sommeren! Regntøy og gummistøvler hvis værforholdene tilsier det.
- Mat og drikke. På løp er det stort sett mulig å kjøpe pølser, vafler, kaker og lignende, samt varm og kald drikke.
- Stol: Klappstol, stolsekk, sitteplate eller noe annet å sitte på.
Hva skjer på o-løp?
Før avreise
- Lese PM (latin, forkortelse for “pro memoria” som betyr “noe å huske på”). I PM-et står det viktig informasjon om løpet og for eksempel hvor langt det er til start, samt kart som viser hvor du må gå for å komme til start. PM vil du de siste dagene før løpet finne på løpets side på Eventor, evt. finner du en link til PM fra Eventor.
- Pakke
Avreise
Til de fleste løp er du avhengig av å reise med bil. Avtal gjerne med noen andre i klubben om når og hvor du skal kjøre. Samkjøring kan være lurt.
Hvordan finne fram til løpet?
I innbydelsen for løpet vil det stå hvor samlingsplass for løpet er, samt hvor det vil være skiltet fra. Herfra vil det være merket til parkering med oransje/hvite o-poster eller skilt. I Eventor finner du ofte GPS-link til Google kart.
Parkering
Parkering er ofte på en åker eller eng. Noen ganger må du betale for parkeringen (vanligvis ca. 50 kr som kan Vippses til arrangøren). Fra parkeringsplassen er veien til samlingsplass markert med bånd. Ofte kan det være et stykke å gå.
Samlingsplass
Samlingsplass er det stedet der selve arrangementet foregår. Når du kommer dit, ser du etter andre fra klubben og setter deg sammen med dem. De klubbmedlemmene som kommer først setter opp klubbens vimpel, slik at det blir lett å finne hverandre. Ved regn/ sterk vind setter de gjerne også opp klubbteltet slik at vi slipper å bli våte.
Veien til start, toaletter og evt. dusj er markert fra samlingsplass. På samlingsplass er det muligheter for å kjøpe mat og drikke. Noen ganger, på litt større løp, er det salg av orienteringsutstyr som kompass, o-sko og løpstøy.
Lagspose, nybegynnerkart og PM
De klubbmedlemmene som kommer først til løpet, henter klubbens “lagspose” i informasjonen. Lagsposen inneholder gjerne følgende:
- Kart for barn under 13 år: Er du under 13 år (t.o.m. 12 års klassen) eller løper i en nybegynnerklasse (“N”), får du kartet ditt i lagsposen på samlingsplass.
- Backup-lapper til løperbrikke: Av og til finner du gule “backup-lapper” for løperbrikkene (NB: For emiTag brukes ikke backup-lapper). Normalt deles imidlertid disse ut på start. Backup-lappene festes til løperbrikken, med den gule siden ut, og er til hjelp dersom brikken mot formodning skulle slutte å virke under løpet (lappen blir gjennomhullet av “pinner” i stemplingsboksene på postene).
- Evt. startnummer: I lagsposen ligger det startnummer hvis det skal brukes.
- PM: Lagsposen inneholder noen ganger også et PM.
- Evt. leiebrikke: Har du bestilt leiebrikke, får du den også.
Startlister
Noen dager før løpet blir startlister for løpet lagt ut samme sted som invitasjonen til løpet. Du finner startlister på Eventor.
Til start
Startsted
Av og til er det ulikt startsted for ulike klasser. Sørg for at du følger merkebåndene som fører til din start.
Vær ute i god tid
Noen ganger kan det også være langt å gå til start. Vær ute i god tid! Sjekk PM på forhånd for å se hvor langt det er til start og hvor lang tid du trenger for å komme deg dit.
Det er vanlig å beregne at man skal være på samlingsplass 45-60 minutter før man starter.
Huskeliste før start
- Ta med kompass
- Ta med brikke
- Ta med evt. postbeskrivelsesholder hvis du har det
- Knyte skoene dine skikkelig, så du ikke må stoppe opp og knyte underveis.
- Hvis du har fått kart i lagsposen må du ta med dette også.
Starten
På starten vil du ofte finne backup-lapper til løperbrikke, som nevnt over.
Vente til det er din tur
Ved start er det en tavle som viser klokkeslett. Når din starttid kommer opp, går du frem til “båsen” som er merket med den klassen du skal løpe. Da er det vanligvis tre minutter til du skal starte.
Gå inn i båsen
Når det har gått ett minutt kan du gå inn i neste bås. Brikkenummer kontrolleres. De som ikke har fått kartet i lagsposen på samlingsplass, får kartet i startøyeblikket. Det er alltid arrangører på start som kan hjelpe deg!
Fri start i åpne klasser
Løpere i klasse N-Åpen har såkalt fri starttid og kan starte når de selv ønsker. På starten henvender de seg i båsen der det står N-åpen og kan starte så snart navn og brikkenummer er sjekket. Andre åpne klasser har også ofte fri start.
Kartet - med løype og postbeskrivelse
Løypa
På kartet er hele løypa tegnet inn, som regel med lilla farge.
- Starten er illustrert med en trekant, △. Noen ganger er det merket en kort løype fra startstedet til en startpost. Da viser trekanten på kartet hvor startposten ligger.
- Postene er illustrert med ringer, ◯, de er nummerert. Postene må tas i riktig rekkefølge og du starter med nummer 1. På kartet rekkefølgen vist som streker mellom postene.
- Mål er illustrert med to ringer inni hverandre, ◎.
Postbeskrivelser
På kartet er det trykket en postbeskrivelse, men den finnes også løs ved starten for den som vil ha beskrivelsen på armen i en postbeskrivelsesholder.
Postene
På posten
På hver post finnes en oransje og hvit postskjerm og en postenhet med et nummer.
Kontroller at det er riktig nummer på posten!
Det er gjerne mange poster i skogen, og hvis du ikke har løpt helt riktig er det alltid en risiko for at du er på feil post. Derfor må du kontrollere nummeret på postenheten opp mot koden du ser på postbeskrivelsen.
"Stempling"
- Ved bruk av løperbrikken vil postenheten sitte på en stemplingsbukk. Du stempler med løperbrikken ved å legge den nedi postenheten.
- Hvis det benyttes emiTag "stempler" du ved å holde emiTag-brikken nær postenheten. Les mer om brikker og postenheter her.
Mål
Merket løype til mål
Det siste stykket fra siste post til mål er vanligvis merket løype (markert med bånd i terrenget).
Husk å stemple i mål
- Når du kommer i mål må du huske å stemple med brikken.
- Selv om du ikke har vært på alle postene må du stemple i mål slik at arrangørene vet at du har kommet inn fra skogen.
Etter at du har kommet i mål
Brikkelesing
Etter målgang skal du lese ut brikken, slik at tiden din blir registrert. Utlesestasjonen finns ofte rett ved mål eller på vei til drikke. Du vil få en strekktidslapp, som kan benyttes til å sammenligne strekktidene dine med andre i samme løype.
Vask og klesskift
- Det blir fort kaldt når du slutter å løpe. Skift derfor til tørt tøy så raskt som mulig.
- Er det dusj på samlingsplass går det an å bruke denne. Hvis ikke kan du vaske deg med en våt klut som du tar med hjemmefra (“våtklutmetoden”).
Resultatlister på Eventor
Resultatlister og strekktider publiseres vanligvis på Eventor. Du finner link til resultatene fra løpets side på Eventor. I klassene til og med 10 år og i klassse N-åpen publiseres resultatlister uten rangering.
Strekktider på Eventor
I tillegg til å se sluttider kan du da også sammenligne strekktidene (tiden mellom to poster) dine med konkurrentenes. Det kan være svært spennende å studere tidene på hvert strekk og se hvor store bommene faktisk var!
Premieutdeling
Når alle i din klasse har kommet i mål, er det premieutdeling til de som har løpt raskest.
I N-åpen og D/H9-10 kan du som regel hente premien med en gang du har kommet i mål.
I de yngste klassene (t.o.m. 12 år) får alle en premie. Noen ganger kan en også i disse klassene hente premiene med en gang.
I klassene 13 til 16 år får vanligvis en tredjedel av de startende premie. Det er bare få ganger at voksne får premie.