Hvordan melder du deg på o-løp?
Alle o-løp benytter seg av online påmelding i Eventor (eventor.orientering.no). Eventor er o-idrettets sentrale IT-system som blant annet håndterer terminliste, påmelding, resultater og rapportering.
- Registrer bruker: I Eventor trenger alle løpere en egen bruker. Registrer deg først som ny bruker før du melder deg på.
- Link for påmelding finnes i invitasjonen til det aktuelle løpet. Denne finner du ved enten å klikke deg videre fra Terminlisten eller ved å søke på løpets navn eller arrangørklubb. I invitasjonen får du i tillegg til påmeldingslink og påmeldingsfrist også vite hvor løpet går, når første start er, klasser, løypelengder, avstand til samlingsplass og start etc.
- Selve påmeldingen: Når du skal melde deg på et løp klikker du på “Påmelding” i valgt arrangement. Du velger så klubb fra en meny, og blir deretter bedt om å skrive inn navn og brikkenummer, samt velge klasse.
Brikke
Merk at det finnes ulike typer elektroniske brikker og du må melde deg på med den brikketypen som benyttes. I Norge benyttes vanligvis én av to typer brikker:
- Løperbrikken er den aller vanligste på de fleste o-løp og på treningene til Nordre Follo Orientering. Løperbrikken krever at du legger brikken ned på postenheten for at "stemplingen" din skal registreres. Dersom du ikke har egen løperbrikke så har klubben noen brikker å låne ut til nye løpere. Dette må være ordnet før du kan melde deg på løpet. Etterhvert bør du kjøpe din egen brikke.
- emiTag-brikken er touch-free og det holder å bevege brikken nær postenheten. emiTag er i ferd med å bli mer og mer vanlig på o-løp. Dersom du skal være med på et løp der det benyttes emiTag har du mulighet for å låne en emiTag-brikke av klubben. Enkelte løpere har kjøpt sine egne emiTag.
Dersom du har både en løperbrikke og en emiTag-brikke kan du legge begge to inn i Eventor. Da vil Eventor automatisk melde deg på med riktig brikke hver gang du melder deg på et løp. Les mer om brikker her.
Påmeldingsfrist
De fleste løp har påmeldingsfrist noen dager før løpet, for eksempel på mandag kveld hvis løpet går på lørdag. Noen løp har også "early bird" registrering flere måneder i forveien, som er billigere. Dersom du har problemer med å melde deg på løpet ta kontakt med en trener.
Etteranmelding
Dersom du har glemt å melde deg på til et løp innen påmeldingsfristen, kan du etteranmelde deg. Fristen for etteranmelding er noe senere enn ordinær påmeldingsfrist, og startkontingent er noe høyere på grunn av etteranmeldingsgebyr. Etteranmelding gjør du på samme måte som beskrevet ovenfor. Dersom du er sent ut med å melde deg på er det et godt alternativ å melde seg på i åpen klasse, for der er det ikke etteranmeldingsgebyr.
Startkontingent:
- Startkontingent og evt. gebyrer for leie av brikker e.l. forskutteres av klubben som sender deg et oppgjør i slutten av sesongen for alle o-løpene du har deltatt i.
- Klubben dekker startkontingenten til ungdom, juniorer og studenter til alle løp i Norge.
- For sesongen 2023 dekker også klubben startkontingenten for voksne opp til totalt 2500 kroner.
- Dersom du etteranmelder deg, må du selv betale etteranmeldingsgebyr. For barn og ungdom dekker klubben også etteranmeldingsgebyr, men vi oppfordrer alle til enten å melde seg på i tide eller melde seg på åpne klasser.
- Det er viktig at du deltar hvis du har meldt deg på o-løp, siden klubben også får regning for påmeldte som ikke har løpt. Men det er selvsagt lov å bli syk.
Hvilken klasse bør du velge?
Hvordan velge
Hvilken klasse skal du løpe? Hva du bør velge avhenger av ferdighetsnivå, alder, kjønn, og fysisk form. Første gang du melder deg på er det lurt å snakke med en av trenerne i klubben. En generell anbefaling er at du melder deg på klasser med et vanskelighetsnivå du er komfortabel med og som du har løpt i før, på trening. Det er på de ukentlige treningsløpene til Nordre Follo Orientering at du bør utfordre seg selv med litt vanskeligere løyper enn du er vant med.
Ferdighetsnivå
På de fleste o-løp finnes det klasser på både N-, C-, B- og A-nivå.
Kjønn og alder
Klasse avhenger også av kjønn og alder. D-klassene er for damer, mens H-klassene er for herrer. Klassenes alder angis også, slik at klassen D11-12N, for eksempel, er for jenter, som er nybegynnere i alderen 11 til 12 år. Er du gutt, 15 år og nybegynner, bør du melde deg på i klassen H13-16N. D75 er for damer eldre enn 75 år.
Fysisk form
Fysisk form varierer. Derfor finnes det ofte også klasser med varierende lengde, for eksempel kort og lang.
Åpne klasser
I flere konkurranser finnes det også "åpne klasser" der man kan melde seg på samme dag som løpet går, og da kan man også starte når man vil. Det er praktisk hvis man også skal "skygge" yngre løpere, for da kan man løpe selv når det passer etterpå. Åpne klasser blander gjerne kjønn og aldersgrupper, men det gjøres forskjeller på ferdighetsnivå og lengde.