Bli med på o-løp!

Alle kan være med på o-løp! De fleste konkurranser har klasser for alle ferdighetsnivåer, fra nybegynner til erfaren, og for alle aldre. 

Å ta steget fra å være med på de ukentlige treningene til å delta på o-løp har flere fordeler: 

  • Lære: Du får enda bedre mulighet til å lære. I konkurranser får du øvd på beslutningstaking under tidspress. I tillegg er en av de viktigste måtene å bli en bedre o-løper på å diskutere med andre i etterkant av løp. Hvor løp de andre? Hva gjorde dere bra? Hvilke feil gjorde dere, og hva kunne dere ha gjort annerledes? Ved bruk av Livelox (www.livelox.com) får du mulighet til å sammenligne dine egne veivalg med de fleste andre som løp samme løype som deg.
  • Nye terreng og naturtyper: Du får erfare andre terreng og naturtyper enn vi har her i Nordre Follo. Det er gøy og spennende!
  • Bli kjent: Du får mulighet til å bli kjent med andre o-løpere fra andre klubber
  • Måle seg med andre: Du får mulighet til å konkurrere med andre. Det kan gi et ekstra spenningsmoment og motivasjon til å trene og forsøke å bli en enda bedre o-løper. 
  • Få premie: I de yngste klassene (opp til 12 år) får som regel alle premier. I alderen 13-16 får som regel en tredjedel av de startende premie.

Hvis du synes at punktene over gir mening for deg, bør du vurdere å bli med på o-løp!


Når bør du prøve deg på o-løp?

Når som helst! Det kan kanskje virke litt "skummelt" første gang, men du blir raskt en rutinert konkurranseløper.

Som nevnt tidligere er det som regel løyper for alle ferdighetsnivåer, også for helt ferske nybegynnere

For de yngste er det viktig at en voksen er med og passer på underveis. Dette kalles å "skygge" og er helt vanlig og anbefalt. Barna bør "skygges" helt til de er så trygge på seg selv og egen orientering til at de kan løpe på egen hånd og kan klare å finne tilbake selv om de har bommet og løpt feil.


Hvilke konkurranseformer finnes?

De fleste konkurranser skjer i skogen, men enkelte konkurranser skjer i parker og byområder.

Konkurransene kan ha ulike distanser, og vi skiller mellom sprint, mellomdistanse, langdistanse og ultralangdistanse. Spring arrangeres stort sett i parker og byområder, mens de øvrige distansene først og fremst skjer i skogen. 

I tillegg til individuelle orienteringsløp har vi også stafetter, der løpere på samme lag løper ulike løyper etter hverandre, og det laget som kommer først i mål vinner. 

Orientering kan også gjøres når det er mørkt. Da kalles det nattorientering, som krever at man har på seg en god hodelykt. Nattløpene arrangeres først og fremst om vinteren, tidlig på våren og om høsten, og de passer best for litt mer erfarne løpere.


Hvilke løp bør du være med på?

Det er opp til deg hvilke løp du er med på. Du kan være med på noen få, og hvis du blir ivrig kan du nok klare å finne o-løp å være med på hver eneste helg hele sesongen. 

Du finner en fullstendig oversikt over alle orienteringsløp i Norge på orienteringsforbundets terminliste eventor.orientering.no

Spesielt for nybegynnere

For nybegynnere bør de første o-løpene være nærløp som Follo-karusellen. I tillegg finnes det enkelte løp som er spesielt rettet mot barn, som for eksempel Råtasskonkurransen og Troll-natta.

Lokale løp

Hvis du kun ønsker å konkurrere lokalt i Follo, så arrangerer de tre Follo-klubbene Nordre Follo Orientering, NMBU-Ås Orientering og Måren OK ca. 30 konkurranser i året, med løpsseriene Morgenfrisk i Follo  og Ås by Night & Fog:

  • Morgenfrisk i Follo: Dette er en cup arrangert av Nordre Follo Orientering fra januar til oktober og som er rettet mot mer erfarne løpere. Det finnes ikke nybegynnerløyper. Løpene kan man gjøre når man vil, og deltakelse og resultater registreres ved opplasting av GPS-spor i Livelox.
  • Ås by Night & Fog: Dette er en cup som går i løpet av vinterhalvåret, fra November/ Desember til Mars/April. Disse konkurransene skjer når det mørkt og er rettet mot mer erfarne løpere.

De tre klubbene arrangere også hvert sitt kretsløp, hvor det er deltakere fra Oslo og omegn, samt klubbmester-skap. 

Første lørdag i november arrangeres dessuten Kadaverløpet, som er et ekstremløp over 30 km med målgang på NMBU.

Kretsløp og nasjonale løp

For Nordre Follo-løpere innledes O-sesongen gjerne i april med vårløpene i Østfold. Så går det slag i slag fram til Blodslitet i Fredrikstad, som for mange er sesongavslutningen.  

  • Vårløpene i Østfold: Halden O-meeting, SOLrenningen, Lørdagskjappen og Smaaleneneløpet. Dette er store løp som trekker til seg folk fra hele landet. 
  • Trimtext-cup. Dette er en cup bestående av regionale o-løp i Oslo og Akershus som arrangeres for ungdom i alderen 13 - 16 år
  • Pinseløpene: I pinsen arrangeres det som regel store o-løp i Kongsberg og på Innlandet.
  • O-festivalen: Det er Norges største o-løp og arrangeres av ulike klubber og i ulike deler av landet  fra år til år.
  • Kretsmesterskap
  • Hovedløpet - "Norgesmesterskap" for ungdom i alderen 14 til 16
  • Høstløpet -  regionalt løp som Nordre Follo Orienterings arrangerer 
  • Blodslitet: Dette løpet arrangers hvert år i slutten av oktober, i Fredrikstadområdet. Blodslitet har noe lenger løyper enn vanlige o-løp, og er svært populært. 

Stafetter

En del orienteringsløp tar form av stafetter. Da løper du på lag med andre. Dette er noen av de stafettene som Nordre Follo Orientering forsøker eller ønsker å stille lag i:

  • Kvistkvaset - tradisjonsrik stafett som arrangeres av Ås-NMBU orientering
  • Kretsmesterskapene i sprintorientering og i skogsorientering
  • Tiomila og Ungdommens Tiomila i Sverige: Ungdommens Tiomila foregår på formiddagen, mens Tiomila starter på kvelden og varer hele natten. Arrangeres i slutten av April eller begynnelsen av mai.
  • Jukola- og Venla-stafetten Finland: Starter på kvelden og varer hele natten. Arrangeres i Juni.
  • For barn og unge arrangeres det også egne orienteringsleirer:
  • O-Troll-leir: Arrangeres av klubber i Oslo og Akershus Orienteringskrets og er for barn i alderen 10-12 år.  
  • O-landsleiren: Landsleier for ungdom i alderen 14-16 år. 
  • Kretssamlinger: Arrangeres for ungdom i alderen 13 -16 år. 

Sommer- og ferieløp

Ferie og orientering hører sammen. Mange orienteringsløpere kombinerer derfor orientering med ferie og drar på orienteringsturer rundt i Norge og til andre land.

Sørlandsferien kan kombineres med Sørlandsgaloppen, vestlandsferien med Fjord-O og ferien i Nord Norge med Midnattsolsgaloppen. Det er også muligheter for fjelløp i Østerdalen og Gudbrandsdalen.

Verdens største ferieløp arrangeres imidlertid i Sverige.  O-ringen 5-dagers går over 5 dager, og hadde i 2022 18 600 deltakere i alle aldre og på alle ferdighetsnivåer. Liknende arrangementer, men med færre deltakere, finner vi også i Finland, Sveits, Skottland, Tyskland mfl.

Internasjonal orientering

Internasjonal orientering gir store variasjonsmuligheter for den eventyrlystene når det gjelder terreng og løyper. Tidlig på våren drar en del til Portugal eller Danmark, som har tidligere sesongstart enn oss.


Eventor

På Eventor finner du terminlista med oversikt over alle orienteringsløp i Norge. Her melder du deg også o-løp.

Eventor

Naboklubbene våre

Vi samarbeider med naboklubbene våre NMBU-ÅS Orientering og Måren OK om å arrangere Follokarusellen:

Hjemmeside Ås/NMBU
Hjemmeside Måren OK

Tiomila og Jukola er spennende stafetter

Tiomila-stafetten
Jukola- og Venla-stafettene

Aftermovie fra Jukolan viesti 2023:

Sommer- og ferieløp:

Sørlandsgaloppen
O-ringen 5-dagers Sverige

Internasjonale løp

Internasjonale løp gir deg mulighet for å oppleve nye terrenger.

O-løp i Sverige