Trening #14 Paddetjern

Postet av Håvard Agnalt Harstad den 13. Sep 2020

Pga koronasituasjonen lar vi postene fra den ordinære onsdagstreningen henge ute til søndag. Det er poster ute i terrenget, men ikke elektroniske stemplingsenheter. De som ønsker det kan derfor gjennomføre treningen når de selv måtte ønske fram til postene tas inn. I så fall må du skrive ut kartet selv ved å følge linken nedenfor.  

Dato: 16.09.2020
Start: 17:30-1830 (fordi det blir tidlig mørkt er det mulig å starte fra 1730)

Sted: Paddetjern

Link for utskrift av kart: https://www.nfollo.no/storage/files?uid=1100207756&pfi=50883

Link for opplasting av GPS-spor: https://www.livelox.com/Events/Show/54124/NFO-Trening-14

Løyper

NivåLengde
N11,3 km
N21,8 km
C2,1 km
BC2,6 km
B3,4 km
AK3,0 km
A3,7 km
AL4,6 km

Beskrivelse av treningen

Det er mange løyper på denne treningen. De er listet opp med stigende vanskelighetsgrad i listen over. De to N-løypene er de enkleste. For de andre løypene er tema for denne treningen er forenkling. Forenkling er et triks for å gjøre postene enklere å finne enn det den egentlig er. Dette gjør en ved å finne en detalj i nærheten av posten som er enklere å finne en posten. Først orienterer du deg fram til denne detaljen. Deretter finorienterer du den siste biten helt inn til posten. Forenkling betyr å gjøre postene enklere enn det den egentlig er.

I eksempelet til høyre er det vist hvordan strekket fra 2-3 kan forenkles. I utgangspunktet kan 3. post være vanskelig å finne, en stein oppe på en flat rygg. Ved å i stedet orientere til kanten av det åpne området (markert med en liten postsirkel) blir det enklere å finne posten. Du kan da løpe fortere ut fra andre post, på grov kurs og så lenge du holder langt nok til høyre kommer du til kanten av det åpne området og kan ta nøyaktig kompasskurs inn i posten.

Beskrivelse av N1- og N2-løypene

N1 og N2 løypene er de enkleste løypene og er godt egnet for de som er relativ ferske i orienteringssporten. N1 løypa går langs tydelige ledelinjer hele veien og postene er synlige fra ledelinjene. N2 har tre poster ekstra, der to av strekkene er korte kompassstrekk til oppfangende detaljer. N2 løypa er godt egnet for nybegynnere som ønsker en liten ekstra utfordring.

Beskrivelse av C-løypa

I C-løypa skal du øve på forenkling. Hvordan du kan forenkle postene er markert med en liten runding. Det er ingen postskjerm ved de små rundingene. De små rundingene er plassert på detaljer som er enklere å finne enn selve posten. Orienter dit først før du orienterer mer nøyaktig inn i posten. Mellom post 4 og 5 må du ta kompasskurs. Her skal du til en kolle som ligger på toppen av en rygg. Kommer du for langt kommer du til en grusvei. Når du kommer til post 8 er det mulig å prøve seg på en ekstra utfordring. Forsøk å ta kompasskurs til post 9, som ligger på en liten kolle oppe på et flatt området. Har må du være nøyaktig for å treffe posten. Dersom du er fornøyd når du kommer til post 8, er det lov å løpe langs den stiplede streken rett i mål.

Beskrivelse av BC-løypa

BC-løypa er godt egnet for de som synes vanlige C-løyper begynner å bli litt lette. I denne løypa skal du øve på forenkling. Hvordan du kan forenkle postene er markert med en liten runding. Det er ingen postskjerm ved de små rundingene. De små rundingene er plassert på detaljer som er enklere å finne enn selve posten. Orienter dit først før du orienterer mer nøyaktig inn i posten. 

Beskrivelse av B-løypa og AK/A/AL-løypa

Alle disse løypene har forenkling som tema. På de to første postene er det vist med et eksempel hvordan du kan forenkle postene. Hvordan du kan forenkle postene er markert med en liten runding. Det er ingen postskjerm ved de små rundingene. De små rundingene er plassert på detaljer som er enklere å finne enn selve posten. Orienter dit først før du orienterer mer nøyaktig inn i posten.

På resten av løypa må du selv forenkle postene. Tegn gjerne inn små rundinger på kartet før du starter. Diskuter gjerne dette med en av trenerne før du starter.

B-løypa er litt enklere enn de tre A-løypene. Forskjellen på de tre A-løypene er lengden, AK er kortest, AL er lengst.


Kommentarer

  • Kolbjørn Megard

    løp a-kort i går. Fint med sjekkpunkt før poste! 👍

    16 september 2020

Logg inn for å skrive en kommentar.